Is this the right time to cut your hair?

Úgy érzem, nem én vagyok az egyetlen, aki szó szerint évekig gondolkozott azon, levágassa-e a haját. És most nem egy 1-2 centis frissítésről beszélek. Aztán csak rávettem magam. És egy pillanatra sem bántam meg. Azóta is azon gondolkozom, hogy hogy csináltam ezt, mivel én tipikusan az az ember vagyok, aki gyakran megbánja a döntéseit. Általában rengeteget rágódom egy kérdésen, a végén döntök, majd az egészet megbánom. Ez az általános forgatókönyv. Most viszont nem így történt, és úgy vélem, talán hasonló helyzetben lévőknek hasznos lehet, ha összegyűjtök néhány dolgot, ami segített nekem, és segíthet másoknak is meghozni a nagy elhatározást: most vágatom le a hajam!

I guess I’m not the only one here who were thinking of a new hair cut for literally years. And I’m not talking about a few centimeters. Then I did it. And I don’t regret it at all. I’m still thinking about how did I do it, because I’m that type of person who easily regret things. I always hesitate on a decision for a very long time, then decide, and regret the whole thing. This is how things usually go. But now, it’s different, so I thought it might be helpful for others like me if I write down a few things that helped me to finally cut my hair!

Stabil háttér

Az első és legfontosabb pont, mielőtt belefogsz, hogy kiegyensúlyozott légy az adott időszakban. Nem azt mondom, hogy legyen minden tökéletes, mindenkinek lehetnek vizsgái, apró bosszúságai, kisebb szomorúságai, de általánosságban legyen rendben a lelked. Legyen egy stabil párkapcsolatod, vagy biztos családi háttered, támogató barátaid – csupa olyan ember, aki mindenhogy szeret és szépnek tart. Az is hasznos, ha amúgy magabiztos vagy a külsődet illetően: nem akarsz fogyni, hízni, sokat változtatni magadon. Ugyanis ha valami félresikerül, vagy egyszerűen mégsem szeretnéd a rövid frizurát, akkor a hajvágás csak erősítené a bizonytalanságaidat, még kevésbé szeretnéd a külsődet.

Stable private life

So the first and most important thing is a balanced, stable life. I don’t mean it has to be perfect, because it’s impossible. Everyone has difficulties, exams, small problems, but make sure you’re balanced at this time. It really helps if you have a relationship with a reliable partner, or others, like family members and friends who you can always rely on. It’s also very helpful if you’re confident with yourself. Because if anything goes wrong with your new hairstyle it might make you even more disappointed with your look.

Gyanús jelek

Ha már évek óta pinnelgeted a különféle rövid frizurákat magadnak, az nem lehet véletlen. Ha azért hagyod meg hosszúra, mert “ezzel annyi mindent lehet kezdeni”, de a büdös életben nem viseltél még egy szofisztikált kontyot, izgalmas copfot vagy csodálatos fonatot sem, az nem véletlen. Ha időtlen idők óta játszol a frufru gondolatával, az nem véletlen. Csak mondom.

De én több dolog miatt is régóta vacilláltam. Először is imádom a garbókat és a szép sálakat, a vékonyszálú hajam azonban nagyjából 2 másodperc alatt vált egy egybefüggő raszta csimbókká, ha ezeket viseltem. Ráadásul szó szerint jobban tetszenek pl. az ILYEN csodás minimál garbók egy bob frizurával, mint hosszú hajjal. Hát nem lenne csodás?!

Ezen kívül untam is a hosszú hajat, és valamiért nem is igazán éreztem magaménak. Nem volt elég extra, nem egészítette ki a személyiségemet, a stílusomat.

Signs

If you’re pinning lovely short hairstyles for ages, it’s a sign. If you don’t want to cut your hair because “you can style a long hair in so many ways”, but you’ve never ever worn a sophisticated bun or a sleek ponytail, it’s a sign. If you’re thinking about trying out bangs for ages, it’s a sign. Just sayin’.

I also wanted short hair for several practical reasons. First of all, I love turtle necks and scarvers, but my think hair became a dreadlock mess in about 2 seconds when I was wearing one. And I just LOVE the way bob hairstyle looks with minimal turtle neck sweater like THIS for example.

And I was also bored of long hair. I felt like it was not me. It didn’t complete my look and my style.

Az elhatározás

Azt tudom, hogy nem fogsz egyről a kettőre lépni addig, amíg be nem jelentkezel egy fodrászhoz. És természetesen az sem mindegy, hogy milyen fodrászhoz. Ha nem ismersz olyat személyesen, akiben megbíznál, akkor jól nézz és kérdezz utána, ki lenne alkalmas a feladatra. Csekkold a kiszemelted munkáit. És még valami: ha ott, a székben ülve mégsem érzed úgy, hogy ő a megfelelő személy, akkor lépj le. Inkább hagyj ott egy kevés pénzt feleslegesen, mint hogy megbánd az egészet.

Ha nem tudod pontosan, milyen is legyen az új hajad, akkor kérj tanácsot a fodrásztól. Ne ragadj le egy frizuraelképzelés mellett, de ne is köss kompromisszumot csak azért, mert “túl nagy lenne a változás”!

És egy kis motiváció a poszt alján…

The decision

I know one thing for sure: you won’t ever take this step until you don’t book an appointment to a hairdresser. And it really matters which hairdresser! If you don’t know anyone you trust, ask around your frends. Find someone you like as a person and as an expert. And if you don’t feel comfortable in the salon, even if you’re already sitting in the chair, just leave!

If you don’t know what kind of hairstyle to choose, ask your hairdresser. Don’t stuck at one idea, but go big or go home, don’t be afraid of changing.

And here is some motivation…

  
My hair: Kozma Norbi – have salon

  

Advertisements

5 thoughts on “Is this the right time to cut your hair?

  1. Jó lett ez az írás, érdekes és értelmes gondolatokkal van tele – most vágattam le én is a hajam, valószínűleg a te bejegyzésed hatására (is) 🙂 (bár nekem nem ekkora a változás, de az eddigi “csak a végéből 2 centit”-hez képest azért újdonság) Nagyon csinos az új frizurád!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s